ET-KEMİK UNUNUN BESİN MADDE İÇERİĞİ
Et-kemik unu %45-54 arasında protein içermektedir. Protein içeriği %50 olan et-kemik unlarında metabolik enerji değeri yaklaşık 2500 kcal/kg'dır. Et-kemik unu, en az %4 fosfor içermek zorunda olup içerdiği kalsiyum miktarı, içerdiği gerçek fosfor miktarının 2.2 katından fazla olamaz. Diğer iki zorunluluk ise, et-kemik ununun %12'den fazla, pepsinde çözünmeyen madde içermemesi ve içerdiği ham proteinin pepsinde çözünmeyen madde oranının %9'dan fazla olmaması gerektiğidir (Anonim, 1996).
Esansiyel amino asitler, kalsiyum ve fosfor bakımından mükemmel bir kaynak niteliği taşıyan ve hayvan beslemede yaygın olarak kullanılan protein kaynaklarının ham protein, sindirilebilir ham protein değerleri ile protein sindirilebilirlikleri Çizelge 2'de, et-kemik ununun besin madde içeriklerine ait standartlar ise Çizelge 3'te verilmiştir.
Türk Standartları Enstitüsü'ne (TSE, 1974) göre et-kemik unu, karada yaşayan her türlü ölmüş veya kesilmiş hayvanların, olduğu gibi veya bazı kısımları alındıktan sonra belli usullerle pişirilerek pres edilip yağları alındıktan sonra öğütülmesi ile elde edilen undur. Tankaj, hayvanlardan hiçbir kısım alınmadan olduğu gibi elde edilen et-kemik unudur. Karkas, deri, tırnak, boynuz, mide ve bağırsak muhteviyatlarından arınmış hayvanlardan elde edilen et-kemik unudur. Karma ise, kesim artığı yumuşak dokulara belli oranda kemik katılarak elde edilen et-kemik unudur ve Türkiye'de en yaygın olarak kullanılan et-kemik unu tipidir.
Et-kemik ununda yabancı madde, et-kemik unu içinde kendinden başka bulunan her türlü maddeleri içerir (kum, taş, toprak, tırnak, bitki, boynuz parçaları v.b. gibi; ancak tankaj tipinde kıl, tırnak ve boynuz parçaları yabancı madde sayılmaz).
Bozuk et-kemik unu, kokuşmuş, ekşimiş, kurtlanmış veya içinde patojen mikroorganizma bulunan et-kemik unudur. TSE (TSE, 1974)'ye göre et-kemik unları, kullanılan hammaddeye göre tankaj tipi, karkas tipi ve karma tipi olmak üzere üç tipe ayrılır. Tiplere göre et-kemik unlarında bulunabilecek kuru madde, ham yağ, ham protein, ham selüloz, HCl'de çözünmeyen kül ve gözle görülebilen yabancı madde miktarları değerlere uygun olmalıdır.