logo
Welcome Guest! To enable all features please Giriş or Kayıt.

Bildirim

Icon
Error

Administrator
#1 Gönderildi : 15 Mayıs 2012 Salı 08:49:59(UTC)
Administrator

Sıralama: Administration

Gruplar: Administrators
Katılan: 17.04.2012(UTC)
Mesajlar: 0

EVET YULAF AT BESLEMEDE VAZGEÇİLMEZ BİR YEM MADDESİDİR


Yulaf, buğdaygil tane yemleri içerisinde yer almaktadır. Buğdaygil tane yemlerin en önemli besin madde özelliği kolay eriyebilir karbonhidratlar bakımından zengin buna karşın ham protein düzeyinin düşük olmasıdır. Diğer taraftan buğdaygil tane yemlerde bulunan ham proteinin esansiyel aminoasitler (dışarıdan yemle mutlaka alınması gereken aminoasitler) bakımından yetersiz olması söz konusu bu yemlerin daha çok hayvanların enerji ihtiyacını karşılamak üzere karma yemde yerini almasına neden olmaktadır. Bu ifadeden de anlaşılacağı gibi buğdaygil tane yemleri enerji kaynağı olarak kullanılmaktadır.
Atların optimum düzeyde büyümesi, vücut yapısının istenilen normlara ulaşması, iyi bir yarış performansı göstermesi, yarış sonrası vücutta oluşabilecek yıkımları kısa sürede telafi edebilmesi, yoğun antrenman koşullarını rahatlıkla çıkartabilmesi, ırk özelliklerini yansıtabilmesi v.d için besin madde ve enerji ihtiyaçlarının tam olarak karşılanması gerekir. Atlarda enerji ve besin madde ihtiyaçlarının (ham protein hariç) rakamsal düzeyde karşılanması yeterli olmaktadır. Ham protein ihtiyacı ise öncelikle rakamsal olarak karşılanmalı ve aynı zamanda bu proteinin esansiyel aminoasitler bakımından da dengede olması gerekir. Çünkü atlarda LİZİN EN ÖNEMLİ ESANSİYEL AMİNOASİTTİR.
At besleme önemli bir noktada yemle belirli düzeyde ham selüloz almalarıdır. Ham selüloz sindirim sisteminin iyi çalışması, konstipasyon (kabızlık) gibi problemlerin önlenmesi için çok önemlidir.
Bu bilgilerin ışığında yulafın at beslemede vazgeçilmez bir yem maddesi midir? sorusuna cevap verilmek istenirse; yulaf at rasyonlarında en yaygın kullanılan yem maddesi olduğu görülmektedir. Yulafın at rasyonlarında diğer tahıllara nazaran daha fazla tercih edilmesinin sebepleri şu şekilde sıralanabilir;

Daha düşük bir yoğunlukta olması,
Yüksek selüloz içermesi,
Çiğneme için tahılın büyüklüğünün ideal olması
Konstipasyonu önlemesi olarak sıralanabilir



Yulafın ham proteini %8-12, ham selülozu %13 ve enerji değeri de 3.30 Mcal/kg SE’dir. Yulafın selülozu yüksek olması ile diğer tahıllardaki gibi midede toplu ve yapışkan bir kitle oluşturmadığından sindirim bozukluklarına da neden olmaz. Bu nedenle atlarda rahatlıkla kullanılabilir. Ancak genç atlarda tek başına yulaf verilmesi durumunda besin madde ihtiyacını tam karşılayamadığından protein ve enerjili yemlerle takviye yapmak gerekir. Yulaf bütün, kırılmış ve öğütülmüş olarak atlara verilebilir. Genç taylara ve dişleri zayıf atlara yulaf öğütülerek veya kırılarak verilmelidir. Ergin ve herhangi bir diş problemi olmayan atlara yulafı olduğu gibi vermekte herhangi bir sakınca yoktur. Yulaf diğer tane yemler gibi kalsiyum bakımından yetersiz buna karşın fosforca zengin bir yem maddesidir.
Yulaf konsantre (karma) yemde %90’a kadar kullanılabilir. Ancak bu kadar yüksek oranda kullanılacağı zaman mutlaka esansiyel amino asitlerce rasyonun dengelenmesi gerekir. Diğer taraftan fosfor bakımından zengin olması da yulafın bu kadar yüksek oranda at rasyonlarında kullanılmasını engelleyebilmektedir.
Sonuç itibarı ile yulaf at rasyonlarında vazgeçilmez bir yem maddesi olduğu kabul edilmektedir. Atların günümüze kadar gelinen geleneksel beslenmesinde; kaba yemin yanında karma yemin nerdeyse tamamını yulaftan oluşan ve geri kalan kısmınında yurt dışından ithal edilen protein, enerji, vitamin ve mineral konsantreleri ile besin madde ihtiyaçları karşılanmaktadır. Ancak unutulmaması gereken en önemli husus böyle bir besleme şekli bilimsel ölçekten oldukça uzaktır. Bu itibarla atların beslenmesinde yulafın karma yemdeki ağırlığını azaltıp gerekli olan (soya küspesi, şeker pancarı posası, kepek, keten tohumu küspesi) diğer yemlerle dengeli bir karma yem oluşturmak ana hedef olmalıdır.

Prof.Dr. M.Kemal Küçükersan
Ankara Üniversitesi
Veteriner Fakültesi
20170405yuanyuan
#2 Gönderildi : 5 Nisan 2017 Çarşamba 03:45:54(UTC)
20170405yuanyuan

Sıralama: Newbie

Gruplar: Registered
Katılan: 5.04.2017(UTC)
Mesajlar: 0
Konum: ss

20170612yueqin
#3 Gönderildi : 12 Haziran 2017 Pazartesi 09:30:32(UTC)
20170612yueqin

Sıralama: Newbie

Gruplar: Registered
Katılan: 12.06.2017(UTC)
Mesajlar: 0

20170405yuanyuan
#4 Gönderildi : 24 Ocak 2018 Çarşamba 08:05:00(UTC)
20170405yuanyuan

Sıralama: Newbie

Gruplar: Registered
Katılan: 5.04.2017(UTC)
Mesajlar: 0
Konum: ss

Bu konudaki kullanıcılar
Guest (2)
Forumu Atla  
Bu foruma yeni konular postalayamazsınız.
Bu forumda ki konulara yeni posta gönderemezsiniz.
Bu forumdaki postalarınızı silemezsiniz.
Bu forumdaki postalarınızı düzenleyemezsiniz.
Bu forumda anketler yaratamazsınız.
Bu forumdaki anketlere oy veremezsiniz.